Vezels

Beiden kiwisoorten bestaan uit oplosbare en onoplosbare vezels, in een verhouding van ongeveer 1:4 in Green-kiwi's en 1:3 in SunGold2-3.

Waarom wordt Zespri-kiwi beschouwd als een fruit met veel vezels?

Om te worden beschouwd als vezelrijk moet een voedingsmiddel minstens 3 g vezels bevatten per 100 kcal1. Daarom worden Zespri Green-kiwi's met 3,7 g per 100 kcal2 beschouwd als vezelrijk fruit.

Daarnaast wordt de Zespri SunGold kiwi met 1,7 g per 100 kcal beschouwd als een bron van vezels in het dieet3. 

Welk soort vezels bevatten Zespri-kiwi's?

Beiden kiwisoorten bestaan uit oplosbare en onoplosbare vezels, in een verhouding van ongeveer 1:4 in Green-kiwi's en 1:3 in SunGold2-3.

Oplosbare vezels bestaan voornamelijk uit pectische polysachariden die het vermogen hebben om water vast te houden en gels te vormen.

Onoplosbare vezels bestaan voornamelijk uit cellulose en hemicellulose (die het structurele deel van plantencelwanden uitmaken), evenals kleine hoeveelheden pectine.

Waarom worden vezels geassocieerd met een gezonde en comfortabele spijsvertering?

Oplosbare vezels maken de stoelgang groter en zachter en helpen deze te stimuleren, door de darmtransit door het spijsverteringskanaal te bevorderen4.

Een belangrijke rol van onoplosbare vezels is om massa toe te voegen aan de ontlasting en zo de beweging te helpen door het spijsverteringskanaal4.

Samen kunnen deze eigenschappen helpen om de symptomen van constipatie4 te verhelpen door:

Kunnen kiwi's bijdragen aan het spijsverteringscomfort?

Studies hebben aangetoond dat vezels in kiwi's de massa en zachtheid van fecaliën verhogen, voor een betere doorgang zorgen en de voortstuwing van de inhoud door de dikke darm bevorderen5.

Er zijn ook aanwijzingen dat als de kiwi's rijpen, dit leidt tot een verhoogde oplosbaarheid van onoplosbare vezels. Dit resulteert in een uniek en veel groter vermogen om water vast te houden, de viscositeit te vergroten en zorgt voor een lubricerend effect6-8.

Verschillende klinische proeven bij de mens hebben significante resultaten opgeleverd met betrekking tot het vermogen van kiwi's om de darmwerking te verbeteren, symptomen van obstipatie te verminderen en het algehele maagcomfort te verhogen9-15.

PDF Downloaden

4.1.1.a-Fibra-Evidence_NL.png

 PDF Downloaden

4.1.1.b-summary-NL.png

Vanwege de uitgebalanceerde verhouding tussen glucose en fructose worden kiwi's ook beschouwd als een laag FODMAP-food16 (in tegenstelling tot veel andere soorten fruit en groenten), omdat het zorgt voor een goede opname van de fructose. Zespri Green en SunGold-kiwi zijn gecertificeerd door de Monash-universiteit als een lage FODMAP-voeding. Een dieet met lage FODMAP's wordt vaak gebruikt om functionele gastro-intestinale symptomen te beheren bij patiënten met prikkelbaredarmsyndroom (PDS)17-21. Daarnaast kunnen andere componenten naast de vezels die in kiwi's worden aangetroffen werken om de maag- en darmvertering te verbeteren:

Welke andere voordelen kunnen de vezels in Zespri-kiwi's bieden?

De vezels in kiwi's kunnen de glycemische respons verlagen, door de snelheid van glucose-opname in het bovenste deel van het maagdarmkanaal te verminderen4. Dit kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat belangrijk is voor mensen met overgewicht of mensen met type 2-diabetes.

Verder kan het vermogen van de vezels in kiwi om op te zwellen en water vast te houden4 het gevoel van voldaanheid na het eten vergroten. Aangezien kiwi's relatief weinig calorieën bevatten, kan dit patiënten helpen om een gezond gewicht te behouden of bereiken.

Literatuurlijstlees meer

voeding en gezondheid