Folaat

Met 38,2 μg/100 g voor Zespri Green-kiwi 2 en 31 μg/100 g voor Zespri SunGold-kiwi3 voldoen beide soorten aan deze vereiste.

Waarom worden Zespri kiwi's beschouwd als een bron van folaat?

Om te worden beschouwd als een bron van folaat moet een voedingsmiddel minstens 30 μg folaat bevatten per 100 g1. Met 38,2 μg/100 g voor Zespri Green-kiwi 2 en 31 μg/100 g voor Zespri SunGold-kiwi3 voldoen beide soorten aan deze vereiste.

Aangezien koken folaat vernietigt, wordt verse kiwi beschouwd als een goede bron in vergelijking met gekookte warme groene groenten.

De EU-commissie beveelt een dagelijks inname van folaat aan van 200 μg4. Tijdens de zwangerschap verhoogt de EFSA deze aanbeveling tot 600 μg5 per dag, wat moeilijk kan zijn om te bereiken met alleen voedsel. Om deze reden worden zwangere vrouwen vaak geadviseerd om hun gebruikelijke dieet aan te vullen met extra bronnen van folaat.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van folaat?

Folaat is een essentiële voedingsstof voor cellulaire groei en ontwikkeling en is cruciaal voor de vorming van erytrocyten (rode bloedcellen) die zuurstof, ijzer en andere mineralen transporteren4. Naast het uitvoeren van belangrijke functies in het gezonde lichaam, zijn er voor en tijdens de zwangerschap voldoende hoge niveaus van folaat nodig en het is ook van vitaal belang voor de groei van baby's. Folaat kan met name bijdragen tot1,6,7:

LITERATUURLIJSTlees meer

voeding en gezondheid