Antioxidanten en fytonutriënten

Zespri-kiwi's bevatten een breed scala natuurlijke antioxidanten, waaronder vitamine C en vitamine E, evenals antioxidante fytonutriënten zoals fenolzuren, polyfenolen en flavonoïden4,5.

Wat zijn antioxidanten en fytonutriënten?

Antioxidanten zijn stoffen die bepaalde soorten celschade kunnen voorkomen of vertragen1,2.

Fytonutriënten (of fytochemicaliën) zijn van bioactieve planten afgeleide verbindingen, waarvan er vele ook als antioxidanten worden geclassificeerd. Fenol-fotochemicaliën zijn de grootste categorie fytonutriënten en omvatten stoffen zoals flavonoïden, fenolzuren en polyfenolen3.

Welke antioxidanten en fytonutriënten bevatten Zespri-kiwi's?

Zespri-kiwi's bevatten een breed scala natuurlijke antioxidanten, waaronder vitamine C en vitamine E, evenals antioxidante fytonutriënten zoals fenolzuren, polyfenolen en flavonoïden4,5.

In termen van vitamine E zijn de gehalten in kiwi's relatief hoog in vergelijking met ander fruit, met 0,86 mg/100 g in Zespri Green6 en 1,4 mg/100 g in Zespri SunGold7. Dit is belangrijk omdat fruit over het algemeen een slechte bron van vitamine E is, met uitzondering van avocado. In tegenstelling tot avocado's zijn kiwi's echter een van de weinige vetarme bronnen van vitamine E.

Welke voordelen kunnen antioxidanten en fytonutriënten in kiwi's leveren?

Onderzoek heeft aangetoond dat de niveaus aan antioxidanten in plasma na de consumptie van kiwi's aanzienlijk stijgen in vergelijking met de consumptie van ander fruit en voedsel8.

Kiwi bevat met name vitamine E, de voornaamste lipide-oplosbare antioxidantafweer tegen celschade veroorzaakt door vrije radicalen5. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat het eten van voedingsmiddelen met polyfenolverbindingen bijdraagt aan een goede algehele gezondheid9. Het wordt gedacht dat fytonutriënten zoals fenolzuren en flavonolen, DNA in de kern van menselijke cellen beschermen tegen zuurstofgerelateerde schade via een dubbele beschermende rol: verminderde DNA-oxidatieschade en betere verwijdering van de schade die zich voordoet4.

Daarnaast kunnen veel fytonutriënten prebiotische effecten hebben. Polyfenolen kunnen bijvoorbeeld de groei van heilzame bacteriën in de dikke darm rechtstreeks stimuleren of fungeren als antimicrobiële middelen tegen pathogenen10-11.

Literatuurlijstlees meer

voeding en gezondheid