Darmmicrobiota

Een gezonde darmmicrobiota is essentieel voor de afbraak en het metabolisme van voedingsmiddelen, evenals de productie van micronutriënten.

Wat is de relatie tussen kiwi en microbiota?

Een gezonde darmmicrobiota is essentieel voor de afbraak en het metabolisme van voedingsmiddelen, evenals de productie van micronutriënten.

Het is alom bekend dat kiwi's componenten bevatten (bijvoorbeeld voedingsvezels en polyfenolen) 1-4 die de vertering van het bovenste deel van het maagdarmkanaal kan overleven en bovendien is er in vitro en in vivo bewijs dat kiwi een positieve impact kan hebben op de darmmicrobiota3,5-12.

Wat zijn de voordelen van het veranderen van de darmmicrobiota?

Wat zijn de voordelen van een gezonde darmmicrobiota?

Naast een belangrijke rol in de afbraak en het metabolisme van voedsel, gaat een gezonde darmmicrobiota gepaard met verschillende andere voordelen:

  • Darmmicrobiota zijn onlangs geïdentificeerd als een potentiële nieuwe factor in obesitas-gerelateerde aandoeningen, waaronder diabetes type 213 . Toenemend bewijs in klinische studies suggereert dat de darmmicrobiota gewijzigd is bij mensen met obesitas en er werd voorgesteld dat deze wijzigingen kunnen leiden tot inflammatie op laag niveau, insulineresistentie en het begin van type 2 diabetes14.
  • Darmmicrobiota kan ook de structuur en functie van de mucosale barrière in de dikke darm beïnvloeden, waardoor de invloed van in water oplosbare bacteriële producten en toxines uit de dikke darm in het bloed wordt voorkomen15.

PDF Downloaden

4.2.3-PREBIOTICS_NL.png

Welke andere effecten worden momenteel onderzocht?

Een recente studie16 onderzocht welke invloed de consumptie van twee SunGold-kiwi's per dag zou hebben op de microbiotasamenstelling in feces bij mensen met prediabetes. Hoewel de resultaten niet definitief waren, stellen ze voor dat er verder onderzoek moet worden uitgevoerd. Er zijn met name studies nodig om de functionele relatie te verklaren van bepaalde bacteriën met kiwi-polysachariden en polyfenolen.


literatuurlijstlees meer