Calorieën en glycemische index

Hoeveel calorieën zitten er in een Zespri kiwi? Zespri kiwi's zijn energiezuinig. Per 100g fruit bevat Zespri Green 61 kcal en Zespri SunGold 63 kcal1-3.

HOEVEEL CALORIEËN IN EEN KIWI VAN ZESPRI?

Zespri kiwi's zijn energiezuinig. Per 100 g fruit bevat Zespri Green 61 kcal en Zespri SunGold 63 kcal1-3.

Natuurlijk is het ook nuttig voor patiënten om het aantal calorieën in een enkele kiwi te kennen:

De reden waarom Zespri SunGold-kiwi's iets meer calorieën per portie bevatten, is dat de gele soort gemiddeld zwaarder is en meer suiker bevat.

PDF Downloaden

4.2.1.a-Caloric-value-and-glycaemix-index_NL.png

Waarom worden Zespri-kiwi's beschouwd als een lage glycemische index (GI) en respons te hebben?

Een voedingsmiddel heeft een lage glycemische index als de score lager is dan 55. Zespri Green-kiwi's hebben een GI van 51 hebben en Zespri SunGold een GI van 48 en vallen daarom allebei gemakkelijk binnen deze categorie4-5.

De lage GI van kiwi weerspiegelt de verhouding suikers in de vrucht, evenals bepaalde factoren die de snelheid verlagen waarmee de suikers worden opgenomen:

Wat is er goed aan voedingsmiddelen met een lage GI en respons?

De GI geeft de hoeveelheid glucose aan die vrijkomt tijdens de vertering van koolhydraten in het bloedsysteem binnen ongeveer twee uur na een maaltijd. Voedingsmiddelen met een hoge GI worden snel verteerd en geabsorbeerd en resulteren in een snelle en duidelijke stijging van de plasmaglucose; dezelfde hoeveelheid koolhydraten in voedsel met een lage GI wordt langzamer verteerd en geabsorbeerd, wat resulteert in een geleidelijke stijging van de plasmaglucoseconcentratie en de insulinespiegels7.

De impact van kiwi op plasmaglucose is laag genoeg om het fruit geschikt te maken voor diëten voor mensen met een lagere tolerantie tegen glucose. Het suggereert eveneens dat kiwi bevorderlijk kan zijn voor de bescherming tegen aandoeningen verwant met de absorptiesnelheid, zoals postprandiale bloedglucose-excursie4.

Kiwi kan met name helpen bij het reguleren van de suikerspiegel bij mensen met diabetes, vanwege het lage GI-gehalte, het bescheiden gehalte aan koolhydraten en de vezelcomponent die de opnamesnelheid vermindert8. Voor die patiënten zou het nuttigen van twee kiwi's bij het ontbijt een effectieve en gezonde manier kunnen zijn om het glycemische effect van koolhydraatrijke ontbijtgranen te verminderen9.

Zespri-kiwi's zijn ook geschikt voor mensen op een dieet voor gewichtscontrole. Naast de lage GI en glycemische responseigenschappen, evenals de efficiënte calorie-inhoud, kan het ook het gevoel van voldaanheid vergroten. Dit komt omdat de vezel in de kiwi tijdens het verteren water opneemt en tot vier keer toeneemt in volume4,6.

Wat is het bewijs achter de metabole effecten van kiwi's?

PDF Downloaden

4.2.1.b-Benefits-of-metabolic-effects-vs-evidence_NL.png

Literatuurlijstlees meer