FODMAP

FODMAP’s (Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden en Polysols) zijn koolhydraten die vaak niet goed worden opgenomen in de kleine darm tijdens de spijsvertering.

Wat zijn FODMAP's?1

FODMAP’s (Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden en Polysols) zijn koolhydraten die vaak niet goed worden opgenomen in de kleine darm tijdens de spijsvertering. Hierdoor wordt er extra water en gas in de darm getrokken, wat leidt tot uitzetting, krampen en diarree of obstipatie. FODMAP’s worden aangetroffen in veel verschillende soorten voedingsmiddelen, dranken en additieven.

Waarom is er een toenemende interesse in lage FODMAP-diëten?

Gezondheidszorgverleners kunnen beperkte FODMAP-dieetplannen aanbevelen voor specifieke personen. Dit komt omdat uit onderzoek is gebleken dat het beperken van de inname van FODMAP's in de dagelijkse voeding een effectieve benadering is voor het behandelen van gastro-intestinale (GI) symptomen, vooral voor patiënten met het prikkelbare darm syndroom (PDS) of personen die veel aan sport doen2-5.

Waarom wordt Zespri-kiwi beschouwd als een lage FODMAP-voeding?

Hoewel veel populaire fruitsoorten zoals appels, kersen, peren en watermeloen hoge FODMAP-voedingsmiddelen zijn, die mogelijk door sommige mensen moeten worden vermeden, zijn Zespri een heerlijke en voedzame optie voor lage FODMAP-diëten. Kiwi heeft een evenwichtige verhouding glucose tot fructose, waardoor de fructose goed wordt opgenomen. Zespri-kiwi's is zelfs het enige fruitmerk gecertificeerd door de Monash-universiteit en opgenomen in de app met beperkte FODMAP-voeding6. Kiwi's kunnen daarom worden opgenomen in een laag FODMAP-dieet voor patiënten met PDS.

PDF Downloaden

4.2.2.a-High-FODMAP-vs-LOW-FODMAP-FOODS_NL.png

Wat is het bewijs achter lage FODMAP-diëten?

PDF Downloaden
4.2.2.b-What-is-the-evidence-behind-low-FODMAP-diets_NL.png

literatuurlijstlees meer