Vitamine C

Met 85,1 mg/100 g2 voor Zespri Green-kiwi en 161,3 mg/100 g3 voor Zespri SunGold-kiwi voldoen beide soorten gemakkelijk aan de vereisten voor hoog in vitamine C.

Waarom wordt de Zespri-kiwi beschouwd als een fruit met een hoog gehalte aan vitamine C?

Om te worden beschouwd als hoog in vitamine C (ook bekend als ascorbinezuur of ascorbaat), moet een voedingsmiddel minstens 24 mg vitamine C per 100 g1 bevatten. Met 85,1 mg/100 g2 voor Zespri Green-kiwi en 161,3 mg/100 g3 voor Zespri SunGold-kiwi voldoen beide soorten gemakkelijk aan de vereisten voor hoog in vitamine C.

Dit hoge gehalte aan vitamine C in Zespri kiwi's is bovendien de voornaamste reden voor de voedingsgeschiktheidsscore4. Veel patiënten zijn verrast om te ontdekken dat per 100g, Zespri SunGold-kiwi's meer dan drie keer zoveel vitamine C bevatten als sinaasappels (53,2 mg/100 g)3.


Hoe kan de vitamine C in Zespri kiwi's helpen met de opname van ijzer?

Een tekort aan ijzer is nog altijd een van de grootste problemen in de voeding van patiënten en de deskundigen die voor hen zorgen. Het goede nieuws? Het hoge vitamine C-gehalte in kiwi's kan de opname van dit levensbelangrijke mineraal door het lichaam helpen5-6.

PDF Downloaden

4.1.2.a-Spotlight-Kiwifruit-and-iron-uptake_NL.png

Wat zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van vitamine C?

Een gepaste inname van vitamine C is vereist voor de correcte ontwikkeling en werking van verschillende lichaamsdelen en het is in sommige studies aangetoond dat dit het risico verlaagd op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker9,10.

In het bijzonder kan vitamine C helpen met:

De normale werking van het immuunsysteem

Vitamine C speelt en belangrijke rol bij de immuunfunctie en heeft immunostimulerende, ontstekingsremmende, antivirale en antibacteriële eigenschappen11-12.

Energiemetabolisme

Vitamine C is vereist voor de synthese van carnitine, een stof die een cruciale rol speelt bij de productie van energie, door vetzuren met lange ketens de cel in te voeren, zodat ze kunnen worden geoxideerd ('verbrand') als brandstof13.

Normale psychologische functie, waaronder vermindering van moeheid en vermoeidheid

Vitamine C helpt bij het activeren van een reeks enzymen die de metabole energieniveaus en verschillende neurochemicaliën in de hersenen verbeteren. Hierdoor kan het nemen van vitamine C het gevoel van vermoeidheid verminderen en de fysieke en mentale energie verhogen14-16.

Huidgezondheid

Vitamine C is noding voor de biosynthese van collageen, een essentieel onderdeel van bindweefsel dat een cruciale rol speelt bij de vorming van weefsels en wondgenezing17.

Productie van een reeks enzymen

Vitamine C is nodig als een cofactor (of "helpermolecuul" dat helpt bij biochemische reacties) voor een aantal verschillende enzymen die een belangrijke rol spelen bij het handhaven van een normaal metabolisme en celreacties op omgevingsbelastingen18-20

Bescherming van cellulair DNA, eiwitten en lipiden

Vitamine C is een krachtige antioxidant en kan helpen de schade aan cellen en weefsels te verminderen die door de producten van een normaal metabolisme worden veroorzaakt21. Er is ook van aangetoond dat het andere antioxidanten in het lichaam regenereert, waaronder vitamine E8.

Onderhoud van de structuur en werking van de skeletspier

Vanwege zijn rol in het creëren van collageen en het beschermen van metabolisch actieve cellen tegen oxiderende belasting, kan vitamine C helpen spierweefsel te beschermen tegen schade door vrije radicalen22-23.

Hoeveel vitamine C hebben patiënten per dag nodig?

Vitamine C is een essentiële vitamine die niet door het menselijk lichaam kan worden gesynthetiseerd en die slechts tot een bepaalde hoeveelheid kan worden opgeslagen7. Daarom moeten mensen dagelijks via hun dieet vitamine C binnenkrijgen: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de aanbevolen dagelijkse referentiewaarde voor inname (RI) 80 mg/dag7.

Groenten en fruit worden over het algemeen beschouwd als de best beschikbare bron van vitamine C. Ascorbinezuur is in water oplosbaar en wordt vernietigd door warmte, het vitamine C-gehalte van voedsel kan daarom worden verminderd door langdurig bewaren en koken. Gelukkig kunnen de meeste fruitsoorten en sommige groenten rauw worden geconsumeerd, voor een enorme bijdrage aan de dagelijkse RI van een patiënt.

Een Zespri Green (85,1 mg/100 g2 ) of SunGold (161,3 mg/100 g3 ) kiwi per dag zal een patiënt de dagelijkse vereiste hoeveelheid vitamine C2-3 leveren.

Hoe kan de vitamine C-status van een patiënt worden gemeten?

De vitamine C-status wordt typisch beoordeeld door het vitamine C-gehalte te meten in bloedplasma8,9. Dit komt omdat menselijke weefsels niet altijd toegankelijk zijn voor evaluatie. Bloed is het transportmiddel van vitamine C en daarom zijn plasmaconcentraties een redelijke indicator voor de concentratie ervan in het lichaam.

Biedt de vitamine C die in kiwi's wordt aangetroffen voordelen?

Een aantal ex vivo, in vivo en humane klinische onderzoeken werden uitgevoerd om de vitamine C-gerelateerde gezondheidsvoordelen van het consumeren van kiwi's te testen. Hieronder hebben we de belangrijkste en meest significante resultaten opgenomen. Raadpleeg de volledige Zespri wetenschappelijke brochure voor meer details over de studies:

Literatuurlijstlees meer

voeding en gezondheid