Zespri SunGold Kiwi
Zespri SunGold Kiwi
kiwi orchard.jpg

De Zespri SunGold-kiwi's hebben een hoog vitamine C-gehalte en een zoetere smaak. Ze prikkelen de smaakpapillen en verfrissen het gehemelte..

Met deze veelgestelde vragen (FAQ’s) willen we aan gezondheidsprofessionals een antwoord geven op de belangrijkste feiten en cijfers over voedingswaarde en gezondheid van Zespri SunGold-kiwi's.

VEELGESTELDE VRAGEN

Voedingswaarde
Voedingsstoffen
Voedingsvoordelen
Patiëntenprofielen
Dagelijkse dieet
Smaakprofiel van kiwi's
Kiwi variëteiten

Wat is de voedingswaarde van Zespri SunGold-kiwi's?

Ongeëvenaard1 – Zespri SunGold-kiwi heeft een voedingsgeschiktheidsscore van 14,22, en een nutriëntendensiteit van 22,52. Dit zijn de hoogste scores onder de populaire fruitsoorten2.

Ook op vlak van energie, bevat een gele Zespri kiwi slechts 63 kcal/100 g (EC)1,3-4, en heeft een glycemische index van 481, wat het heel geschikt maakt als onderdeel van een dieet voor gewichtscontrole.

PDF downloaden

2.2.a-Zespri-SunGold-nutritional-values_NL.png

Welke voedingsstoffen bevat het?

Zespri SunGold kiwi's bevatten tot driemaal meer vitamine C dan sinaasappels per 100 g. (161,3 mg/100 g, tegenover 53,2 mg/100 g)5. Dit hoge vitamine C-gehalte zorgt voor een hoge voedingsgeschikheidsscore6.

Bovendien bevat de Zespri SunGold een breed scala aan natuurlijke antioxidanten en fytonutriënten, waaronder vitamine E, polyfenolen en flavonoïden1.

De gele kiwisoort is ook een bron van vezels (1,4 g/100 kcal)5, folaat (31 mg/100 g)1 en kalium (315 mg/100 g)1.

PDF Downloaden

2.2.b-Zespri-SunGold-nutrient-table_NL.png

Wat zijn de voedingsvoordelen van gele kiwi’s?

Van de vitamine C in Zespri SunGold kiwi's is aangetoond dat deze aanzienlijke gezondheidsvoordelen oplevert. Een gepaste hoeveelheid kan bijdragen aan een vermindering van moeheid en vermoeidheid6, en kan helpen aan het behoud van een normale psychologische functie7. Verder is er veel wetenschappelijk bewijs dat vitamine C essentieel is voor de normale werking van het immuunsysteem7 en dat het kan helpen bij de opname van ijzer in het lichaam7.

Net zoals de Zespri Green kiwi's, is ook aangetoond dat deze soort de spijsvertering bevordert . Met een verhouding van één deel oplosbaar en drie delen onoplosbaar5,8, kunnen de vezels in Zespri SunGold-kiwi's de stoelgang stimuleren en de doorgang door het spijsverteringskanaal9 bevorderen.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid?

Het lichaam kan geen vitamine C aanmaken of opslaan. Daarom is het eten van één Zespri SunGold-kiwi per dag een effectieve (en lekkere) manier om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (85 mg)5,10,11 binnen te krijgen.

In welke situaties kan het toevoegen van gele kiwi's aan het dieet gunstig zijn?

 • Voor patiënten met een tekort aan vitamine C, bijvoorbeeld:
  • Patiënten die roken
  • Patiënten op oudere leeftijd
  • Patiënten met chronische gastro-intestinale aandoeningen

 • Voor patiënten met een hoge vereiste aan vitamine C, inclusief:
 • Voor patiënten die vitamine C nodig hebben als een hulpstof, bijvoorbeeld:
  • Patiënten die behandeld worden met ijzersupplementen
  • Patiënten in behandeling om verkoudheden of andere besmettelijke processen te vermijden
  • Patiënten met een zwak immuunsysteem

Hoe Zespri SunGold-kiwi's toevoegen aan de maaltijden en het dagelijkse dieet van jouw patiënt?

Dankzij hun natuurlijke zoetheid kunnen Zespri SunGold-kiwi's ongezonde zoete snacks vervangen voor zowel kinderen als volwassenen.

Ze hebben een natuurlijke romige textuur die ze perfect maken voor desserts en ze kunnen zelfs dienen als een alternatief voor banketbakkersroom of room. Mix het fruit om een romige textuur te creëren. Het kan ook worden toegevoegd aan salades om smaken te versterken.

Wat maakt deze kiwi's zo populair en veelzijdig?

Het eerste dat opvalt aan de Zespri SunGold-kiwi is de goudgele kleur. Vervolgens is er natuurlijk de verrassende zoetheid en subtiele zure smaak die vrijkomt uit het zachte vruchtvlees. SunGold-kiwi's hebben een rijk aroma en complexe structuur en bieden een harmonieuze opeenvolging van ontwikkelende smaken.

Deze eigenschappen maken Zespri SunGold-kiwi's aantrekkelijk voor een gevarieerd en uitgebalanceerd voedingsplan en de perfecte keuze om kinderen te overtuigen meer fruit te eten. Het wordt niet alleen op zich gegeten als een snack, het is ook goed te combineren met andere zoete en hartige ingrediënten om gezonde maaltijden en desserts te creëren.

Welke andere variëteiten van Zespri-kiwi's zijn er?

Zespri SunGold-kiwi's zijn ook verkrijgbaar in een biologische variant. Dit fruit wordt gekweekt volgens de allerhoogste normen met alleen natuurlijke onkruid- en pestverdelgingsmiddelen en is daarom een milieuvriendelijke fruitsoort goedgekeurd door een erkend EU-certificeringsorgaan.

Verder hebben we ook Zespri Green-kiwi's. Herkend en geliefd bij kiwiliefhebbers is deze smakelijke vrucht vooral bekend om zijn voordelen voor de spijsvertering.

 

DOWNLOADS OVER ZESPRI SUNGOLD KIWI'S

Zie meer

literatuurlijstLEES MEER OVER ZESPRI KIWIS