Zespri Green Kiwi
Zespri Green Kiwi

orchard_green.jpg

Bij Zespri bepalen we met onze wereldberoemde groene variëteit de norm voor kiwi's. Zespri Green kiwi's zijn ook gekend als de Hayward- variëteit, en zijn geliefd om hun uitzonderlijke verfrissende smaak en hoge vezelgehalte.

Met deze veelgestelde vragen (FAQ’s) willen we aan gezondheidsprofessionals een antwoord geven op de belangrijkste feiten en cijfers over voedingswaarde en gezondheid van Zespri Green kiwi's.

Veelgestelde vragen

Voedingswaarde
Voedingsstoffen
Voedingsvoordelen
patiëntprofielen
Smaakprofiel van kiwi's
Dagelijkse dieet
kiwi variëteiten

Welke voedingsstoffen bevat het?

Een Zespri Green kiwi bevat veel vezels: 3,7 g per 100 kcal5. Deze vezels bestaan uit zowel oplosbare als onoplosbare componenten, in een verhouding van 1:45.

Het hoge gehalte aan vitamine C in Zespri Green kiwi is daarnaast de voornaamste reden voor de hoge voedingsgeschiktheidsscore met 85,1 mg/100 g1. Dit is een hoger niveau dan de vitamine C gevonden in appelsienen (53,2 mg/100 g) of aardbeien (58,8 mg/100 g)5,6 .

Daarnaast is het een bron van folaat (38,2 mg/100 g)1 en kalium (301 mg/100 g)1.

Zespri Green-kiwi's bevatten ook een grote verscheidenheid aan antioxidanten (inclusief vitamine E), fytonutriënten en enzymen1.

PDF downloaden

2.1.b-Zespri-Green-Nutrient-table_NL.png

Wat zijn de voedingsvoordelen van kiwi’s?

Vanwege het unieke voedingsprofiel werkt de Zespri Green kiwi in het lichaam om onze gezondheid en ons welzijn te behouden1.

Deze kiwisoort is dankzij het hoge vezelgehalte met name bekend om de impact die het kan hebben op de spijsverteringsgezondheid7. Er is vastgesteld dat het regelmatig eten van Zespri Green-kiwi's het spijsverteringscomfort verbetert door de stoelgang te stimuleren en de transit door het spijsverteringskanaal te helpen7. Het bevat ook het enzym actinidine, dat eiwitten afbreekt en hun vertering vergemakkelijkt.

Natuurlijk is ook de hoeveelheid vitamine C1 in enn Zespri Green kiwi belangrijk. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat vitamine C bijdraagt aan de normale werking van het immuunsysteem9 en dat het kan helpen bij de opname van ijzer in de darmen9. Daarnaast zijn groene kiwi's ook een bron van folaat, wat bijdraagt ​aan de normale werking van het immuunsysteem en de weefselgroei tijdens de zwangerschap. Het is ook een bron van kalium, wat bijdraagt aan de normale spierfunctie.9

In welke situaties kan het toevoegen van groene kiwi's aan het dieet gunstig zijn?

 • Voor patiënten die last hebben van hun spijsvertering: en onderzoek uitgevoerd bij patiënten met chronische constipatie bepaalde dat het eten van twee groene kiwi's per dag voor een aanzienlijke verbetering zorgde van de spontane stoelgang, transittijd en het rectale gevoel en resulteerde in een lager gebruik van laxerende middelen10.

 • Voor patiënten die een laag FODMAP-dieet moeten volgenis een kiwi een ideale toevoeging dankzij de evenwichtige verhouding glucose tot fructose, waardoor de fructose goed wordt opgenomen. Zespri Green-kiwi’s en Zespri SunGold-kiwi's zijn de enige fruitsoorten gecertificeerd door de Monash-universiteit en opgenomen in de app met lage FODMAP-voeding11.

 • Zwangere vrouwen: de groene kiwisoort is een uitstekende voedingskeuze voor zwangere vrouwen, omdat het een natuurlijke bron is van folaat1 en een hoog gehalte aan vitamine C en mineralen heeft.

 • Voor patiënten met een tekort aan vitamine C, bijvoorbeeld:

  • Patiënten die roken

  • Patiënten op oudere leeftijd

  • Patiënten met chronische gastro-intestinale aandoeningen

 • Patiënten met een hoge vereiste aan vitamine C, inclusief:

  • Patiënten in fasen van groei

  • Patiënten die een fitnesstraining volgen

 • Patiënten die vitamine C nodig hebben als een hulpstof, inclusief:

  • Patiënten die behandeld worden met ijzersupplementen

  • Patiënten in behandeling om verkoudheden of andere besmettelijke processen te vermijden

  • Patiënten met een zwak immuunsysteem

  Wat maakt het smaakprofiel van kiwi's zo veelzijdig?

  Zespri Green kiwi's hebben een aangenaam zurige smaak die voor een fris gevoel in de mond zorgt. Vanwege het subtiele maar toch complexe smaakprofiel (inclusief tonen van hars, kruiden en groene vruchten), kunnen ze helpen het smaakpalet te verfrissen en de smaak van ander voedsel te verbeteren.

  Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar en hun klassieke eivorm en intense geur is heel herkenbaar voor alle liefhebbers van kiwi's.

  Bij Zespri begrijpen we hoe belangrijk het is om maaltijden lekker te maken. We weten dat als ingrediënten regelmatig in een gezond dieet moeten worden opgenomen, ze zowel draagbaar als flexibel moeten zijn en Zespri Green-kiwi's hebben beide . De frisse en scherpe kwaliteiten van de vrucht maken het een goede aanvulling op zoute gerechten (en verminderen zelfs de behoefte aan zout) en vormen een ideale vervanging voor meer calorierijke alternatieven.

  Hoe Zespri Green-kiwi's toevoegen aan de maaltijden en het dagelijkse dieet van jouw patiënt?

  Zespri-kiwi's zijn gemakkelijk te snijden of uit te scheppen als snack of te combineren met andere groenten en fruit. Ze zijn fantastisch in gezonde en smakelijke ontbijtsmoothies.

  Ze verfrissen ook het gehemelte en combineren goed met vis- en vleesgerechten en zijn perfect om toe te voegen aan salades in combinatie met bittere bladgroenten zoals rucola of witloof.

  Een paar plakjes kiwi's of een beetje kiwisaus met verse geplette kruiden passen ook perfect bij gegrilde kip of gebakken vis, waardoor de smaak wordt verhoogd en de eiwitten gemakkelijker worden verteerd

  Literatuurlijst
  Lees meer over zespri kiwis