Zwangerschap
Zwangerschap

De dagelijkse consumptie van kiwi’s zou deel moeten uitmaken van een normaal voedingspatroon tijdens de zwangerschap of een speciale voedingsstrategie in bijzondere situaties.

Voedselinterventies tijdens de zwangerschap hebben tot doel een goede voedingstoestand te behouden die de gezondheid van de vrouw optimaliseert, en de risico’s tijdens de ontwikkeling van de foetus en het pasgeboren kind verkleint. De aanbevelingen leggen de nadruk op een goede gewichtstoename door een rijke en gevarieerde voeding als onderdeel van een gezonde levensstijl1.

De American Dietetic Association richt zich op de volgende situaties: de inname van folaat, de regulering van diabetes en de beheersing van het lichaamsgewicht2. In deze situaties kan de opname van kiwi’s in de voedingsplanning zeer voordelig zijn3, 4.

Voedingsnormen voor folaat voor zwangere vrouwen

Pregnant.jpg

Volgens het wetenschappelijk advies van de EFSA met betrekking tot de voedingsnormen voor folaat is elk land verantwoordelijk voor het stellen van eigen richtlijnwaarden5. De meeste landen bevelen dagelijkse supplementen van 400 µg aan tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap1, 2, 5, 6. Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde folaat behoefte om de erytropoëse, de synthese van het moederlijk DNA en de goede ontwikkeling van de foetus en placenta te garanderen. Een folaattekort kan tot megaloblastische anemie of aangeboren afwijkingen bij de pasgeborene leiden5,7. Uit een studie in Spanje (Navarrete-Muñoz 2010)6 bleek dat de meeste zwangere vrouwen niet voldoende folaat innemen. Zelfs met supplementen komen ze niet aan de aanbevolen hoeveelheid van 900 µg/dag1.

Folaat is terug te vinden in verschillende groenten. Aangezien deze meestal worden gekookt, verlaagt hun vitaminegehalte echter drastisch. Zespri kiwi’s zijn een natuurlijke bron van folaat (38,2 µg per 100 g Zespri Green kiwi en 31 µg per 100 g Zespri SunGold kiwi)8 en kunnen rauw worden gegeten waardoor de biologische beschikbaarheid van deze vitamine toeneemt. De toevoeging van kiwi's aan hoofdmaaltijden, desserten en snacks is een goede manier om de folaat inname te verhogen maar maakt de inname van supplementen niet overbodig.

patiëntprofielen

Kiwi’s en zwangerschapsdiabetes

Bovendien kunnen vrouwen die geen diabetes hebben halverwege de zwangerschap te kampen krijgen met zwangerschapsdiabetes. Dit betekent dat de foetus te veel glucose binnenkrijgt waardoor de groei kan versnellen en macrosomie kan optreden. Dit kan tot hoge bloeddruk bij de moeder (pre-eclampsie) leiden en verhoogt de kans op keizersnede. Zwangerschapsdiabetes kan worden tegengaan met wijzigingen in de voeding en milde lichamelijke activiteit1. Een recente studie4 heeft aangetoond dat kiwi’s de glycemische respons helpen verbeteren door de postprandiale piek te verminderen. De kiwi is dan ook een vrucht die zeker aandacht verdient in de voedingsrichtlijnen voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

Kiwi’s en constipatie

pregnancy_kiwi.jpg

Constipatie is nog zo’n veelvoorkomende, hinderlijke klacht tijdens de zwangerschap en na de bevalling1. Om constipatie tegen te gaan wordt zwangere vrouwen aangeraden veel natuurlijke vezels te consumeren en dagelijks 2 tot 3 porties fruit te eten1. Bij patiënten met chronische constipatie die gedurende 2 weken twee kiwi’s per dag aten, werd vastgesteld dat de darmwerking significant verbeterde, de transittijd verkortte, het rectale gevoel verbeterde en het gebruik van laxeermiddelen drastisch verminderde9. Kiwi’s bevatten veel vezels waardoor ze de darmtransit verbeteren10. Ze bevatten zowel oplosbare als niet-oplosbare vezels. Hun cellulose- en hemicellulosegehalte zorgt ervoor dat ze water kunnen vasthouden en gel kunnen vormen in de darm. Zo wordt de darmtransit gestimuleerd en wordt constipatie in deze fase verbeterd10. De consumptie van kiwi’s bij het ontbijt, in een smoothie, in yoghurt enz. kan in dergelijke situaties een goede voedingsstrategie zijn.

De dagelijkse consumptie van kiwi’s kan zwangere vrouwen ten goede komen

Kiwi’s dragen bij aan de totale, dagelijkse inname van folaat, bevorderen de darmtransit dankzij hun vezelinhoud en kunnen bijdragen aan de bestrijding van zwangerschapsdiabetes.

 materiaal downloaden

Zie meer

Literatuurlijst

meer lezen