Ouderen
Ouderen

De dagelijkse consumptie van kiwi’s helpt veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij senioren voorkomen en verhelpen

De toegenomen levensverwachting in ontwikkelde landen zou hand in hand moeten gaan met gezond en actief ouder worden, met andere woorden, met levenskwaliteit1. De individuele factoren die de gezondheid van oudere mensen beïnvloeden zijn genetica, leeftijdsgerelateerde fysiologische veranderingen, levensgewoonten en eventuele ziektes2. Gezonde voeding en fysieke activiteit kunnen deze ongetwijfeld verbeteren1.

Door elke dag een kiwi te eten kunnen bepaalde leeftijdsgerelateerde problemen worden geminimaliseerd en kan de levenskwaliteit worden verbeterd. Sommige van deze veelvoorkomende, leeftijdsgerelateerde aandoeningen waarop de dagelijkse consumptie van kiwi’s een positieve invloed zou kunnen hebben zijn: diabetes3, bepaalde darmklachten4 en een lagere folaat-, vitamine C- en waterinname5.

Kiwi’s en type 2 diabetessenior-kiwi.jpg

Type 2 diabetes is één van de meestvoorkomende aandoeningen in deze leeftijdsgroep6, 1. Deze ziekte wordt gekenmerkt door een aanhoudende hyperglycemische toestand die, na verloop van tijd, het risico op microvasculaire complicaties (hartkwalen en beroertes) en microvasculaire complicaties (retinopathie en nieraandoeningen) verhoogt. Eén van de belangrijkste doelstellingen van de nutritionele aanpak van diabetes is de verbetering van de glycemische controle. Hiervoor zijn voedingsrichtlijnen nodig die de inname van koolhydraten regelen en de glycemische niveaus in de loop van de dag reguleren7. Ook werd aangetoond dat kiwi’s een veel kleinere glycemische impact (aantal gram glucose per portie) hebben dan andere soorten fruit, granen en pasta3. De toevoeging van kiwi aan het ontbijt of vieruurtje zou een goede manier kunnen zijn om de bloedsuikerspiegel te controleren.

Kiwi’s en constipatie

Senioren zijn ook gevoeliger aan constipatie. In Europa ligt de prevalentie bij volwassenen tussen 2% en 35% (gemiddeld 19,2%). Bij 70-plussers zien we een duidelijke stijging en bij vrouwen neemt die stijging al toe tussen 45 en 50 jaar8. Chronische constipatie bij senioren gaat vaak gepaard met een overmatig gebruik van laxeermiddelen die de absorptie van micronutriënten negatief beïnvloeden1 en de vitaminen- en mineralenniveaus aantasten. Zespri Green kiwi's bevatten zeer veel vezels, wel 3,7 g/100 kcal9, en verbeteren verschillende parameters van de darmtransit bij senioren zoals de frequentie, het gemak, het volume en de consistentie van de uitwerpselen4. De dagelijkse consumptie van kiwi’s kan een natuurlijk middel zijn om constipatie op gevorderde leeftijd te voorkomen.

Kiwi’s en folaat

senior-hammok.jpg

Senioren eten vaak monotone maaltijden met een lage nutriëntendichtheid. Hierdoor loopt deze leeftijdsgroep een verhoogd risico op een tekort aan, onder andere, folaat (vitamine B9)1. Zespri kiwi’s zijn een goede bron van folaat. Zespri Green kiwi’s bevatten 38,2 µg folaat per 100 g en Zespri SunGold kiwi’s 31 µg per 100 g5. Kiwi’s schillen, uitlepelen of aan salades toevoegen zijn goede manieren om voldoende folaat binnen te krijgen. Folaatrijke groenten die worden gekookt, verliezen immers een groot deel van hun vitaminen.

Kiwi’s geven tevens de vitamine C-inname een boost. Vitamine C is essentieel voor de bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress, voor de ijzeropname en voor het behoud van de immuunfunctie10. Eén gele kiwi (Zespri SunGold) of één groene kiwi (Zespri Green) dekt de dagelijkse behoefte. Per 100 g bevatten ze immers respectievelijk 161,3 mg en 85,1 mg.5

MATERIAAL DOWNLOADEN

Zie meer

Literatuurlijst

meer informatie