Kinderen
Kinderen

Kiwi’s kunnen de fruitconsumptiegewoonten van kinderen verbeteren

Fruit behoort tot één van de belangrijkste voedselgroepen voor het behoud en de bevordering van een goede gezondheid1. De meeste gewoonten en voorkeuren worden tijdens de kindertijd gevormd. Wanneer kinderen en adolescenten hun eetgewoonten verbeteren zal ook de volksgezondheid verbeteren en zullen de risicofactoren voor chronische ziektes, obesitas en overgewicht verlagen2.

Toch blijft de fruitconsumptie bij kinderen een hele uitdaging voor gezondheids- en voedingsdeskundigen. Studies over voedselconsumptie tonen aan dat kinderen meestal niet aan de aanbevelingen van de officiële organisaties voldoen. De studie ‘European Pro Children’ toont dat de fruitconsumptie door Europese kinderen (gemiddeld 141 g/dag) in alle landen3 ver onder de internationale aanbevelingen (WGO, 400 g/dag)3 ligt.

De instellingen gaan heel ver in hun gezondheidsbeleid om dit tekort te verhelpen. Uit onderzoek blijkt dat de meest doeltreffende maatregelen zich niet op de gezondheidsaspecten maar op de organoleptische eigenschappen en het plezier van het eten van fruit richten. Voorts werd opgemerkt dat de fruitconsumptie door jongeren zeer positief kan worden beïnvloed door hen de keuze te laten5.

Op basis van deze criteria kunnen kiwi’s een zeer efficiënte manier zijn om de fruitconsumptiegewoonten van kinderen te verbeteren en een gezonde levensstijl te bevorderen.

toddler.jpg

Kiwi’s kunnen een voedzaam bestanddeel van het voedingspatroon van kinderen zijn

Kiwi’s hebben de hoogste nutriëntendichtheid van de meest gegeten fruitsoorten (volgens de methode van Darmon N. et al)3. Ze zijn dan ook een ideaal voedingsmiddel voor kinderen. Bovendien bevatten ze veel vitamine C, een voedingsstof die bijdraagt aan de correcte ontwikkeling en werking van verschillende lichaamsfuncties, waaronder het immuunsysteem. Kiwi’s zijn ook een goede bron van vezels, die de spijsvertering bevorderen, kalium, dat de normale spierwerking verbetert, en folaat, dat vermoeidheid en moeheid tegengaat.

Dankzij de organoleptische eigenschappen van de twee soorten kunnen ze aan de smaak van het kind worden aangepast. De Zespri Green kiwi is groen, zoet, verfrissend en een beetje zuur. De Zespri SunGold kiwi is geel, zoeter en sappiger, en heeft een tropische toets.

Kiwi’s zorgen niet alleen voor een beetje kleur op verschillende momenten van de dag, maar kunnen ook op verschillende manieren worden gegeten: met een lepel, bij het ontbijt, als snack, in een salade, als dessert, en in een smoothie, ijsje of lolly.


 materiaal downloaden

Zie meer

Literatuurlijst

leer más sobre perfiles de pacientes